четвъртък, 7 април 2016 г.

Hobbie Mirage Outback

Миналата година имах удоволствието да направя една сериозна разходка, както и да половя риба от въпросният каяк. Ще споделя няколко мисли, които биха били полезни при избора на нова лодка.
Аутбека е замислен като риболовен каяк още докато е бил проектиран, или поне създава впечатление на такъв. За разлика от адвенчър айлънда борда му е широк и пригоден да се оставят разни дреболийки, нещо, което много ми липсва. 


В нишите на бордовете също така може да се скрият главите за монтиране на сонар, или пък стойки за въдици. Багажника е голям и носи доста товар. От друга страна, високият борд води до неудобства при седене напреки на каяка, което е доста честа позиция при риболов. Бордовете подпират бедрата, и леко ръбят. Може би съм твърде взискателен, но при цената на тази лодка си мисля че ергономиката трябва да е измислена на 100%, а тя не е. Най същественият проблем е че предният край на кокпита е повдигнат, което не позволява педалите да се преместят на максимално предна позиция, което при високи хора като мен води до проблеми с коленете. След като навъртях петнайсеттина километра с тази лодка се чувствах все едно че съм прекалил с колоезденето с велосипед с прекалено ниска седалка в началото на сезона, докато още не съм във форма. Така че ако сте над 180 сантиметра, по-добре помислете за друга лодка. Да, наистина за всеки проблем се намира workaround, в случая това е стабилна подпора за гърба и сядане с максимално изнесен назад таз, но за мен тази позиция не е естествена и води до по-бързо изморяване. 
Стига толкова с лошите неща.
Въпреки че каякът е доста широк и позволява спокойно да се изправиш в него, ходовите му качества са учудващо добри. Спокойната туристическа скорост, която може да се поддържа с него в течение на часове е 6 - 6.5 км/ч. Управлението на лодката е малко странно за мен, човек може буквално да направи обратен завой на място. На пръв поглед руля изглежда съвсем малък но лодката е адски "врътлива" 


При положение че не маневрираш с гребло, където има и заден ход, това прави лодката уникално удобна за риболов в малки сладководни водоеми. До някъде в морето това е малко дразнещо, тъй като при ход трябва постоянно едната ти ръка да е на управлението, но в случая не виждам чак такъв проблем в това. 
Интересно е решението с вътрешните дръжки - не пречи на носенето на лодката от сам човек, но спестява дребните драми, причинени от външните дръжки. 


На фона на моята лодка, аутбека изглежда късичък и лекичък, но в действителност не е чак толкова. 


Материал по корпуса има достатъчно че човек да не се притеснява за здравината на лодката, но не чак толкова че да не може да се обслужва от сам човек. Товариносимостта на аутбека е огромна, не знам колко е по документи, но моите 110 килограма не ги усеща, можех спокойно да правя всякакви гимнастики и еквилибристики в него. Като цяло бих го определил като една от най-добрите риболовни лодки, и ако гроздето не ви е кисело и не сте по-висок от 180 см - лодката е идеален избор за риболов в солена и сладка вода. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар