петък, 2 декември 2016 г.

Какъв каяк за риболов да изберем - Стефан Георгиев

Публикувам статията на Стефан, без редакция от моя страна.
Какъв каяк за риболов да изберем?
Ще се спра само на марката Hobie, тъй като само с нея реално имам опит.
Ако отворите продуктовия каталог на Хоби ще се сблъскате с доста предложения, които под една или друга форма са обявени като подходящи за риболов. По-долу ще се опитам да изброя плюсовете и минусите на всичките варианти, до които съм има щастието да се докосна. Много хора ме питаха последните две години: „Добре де, какъв каяк да си взема, кой е най-добрият каяк на Hobie за риболов?“. Така и не можах да отговоря на никой еднозначно и затова сега пиша тези редове, за да може при следващия такъв въпрос да кажа : „Виж пич, ето ти чети и не ме занимавай с глупости“
На първо място, може би е добре да си зададем въпроса, защо искаме да имаме каяк, а не лодка за риболов. Ако обичате комфорта и пространството и ако не сте леко „хипи“ по-добре забравете за каяците! Ако обаче обичате романтиката, спорта и близкият контакт с водата, може да се окаже, че те са по-добрият вариант. За мен може би най-голямото предимство на каяка е независимостта и лесната логистика, няма колесари, няма търсене на подходящи места за пускане на лодка, всичко се обслужва от сам човек (с изключение на двойните тримарани, но те и затова са двойни ;)) и не е свързано с допълнителни разходи като гориво, застраховки, колесари, място за съхранение и т. н. Но да се върнем на темата, кой каяк Hobie е най-добрият за риболов.


Outback
По всички класации Outback е сочен за най-добрият риболовен каяк, за мен по-скоро е най-универсален и покрива най-много дисциплини, но не бих го нарекъл най-добър.
Плюсове:
  • Маневреност - това е според мен най-маневреният каяк на Hobie, който буквално се върти около оста си. Маневреността е много честно подценявана, но в практиката се оказва доста важен фактор, особено за риболова на вертикален джиг, или в близост до шавари и водна растителност.
  • Място за принадлежности и доста добра ергономия - Страничните бордове имат достатъчно място за аксесоари, а и люковете са достатъчно обемни, за да поберат повечето ви нужни аксесоари.
  • Сравнително лесен за обслужване от сам човек (товарене разтоварване върху напречни греди и т. н.)
  • Каякът е доста сух, при сравнително нормално време се изисква талант, за да се намокрите, особено, ако моделът ви е с новата седалка.
  • Стабилност – особено за начинаещите каякари, това е фактор , който не е за подценяване.
  • Товароносимост от 181 кг, което за дебеланковци като мен е фактор.
Минуси:
  • Сравнително лоша плаваемост, особено при силен вятър, но тук въпросът е стабилен, или плаваем каяк искаме да имаме. Двете заедно не съществуват.
  • Неудобен за далечни дестинации. Въпреки, че може да се добави сайлкит, той определено е доста неудобен за ползване и ползата от него е доста съмнителна. Ако искате да минете за един ден 20+ км., или вашата любима риболовна дисциплина е морски тролинг, по-скоро помислете за тримаран с платно.


Revolution 13
Също много силно предложение, което бих нарекъл доста универсално.
Плюсове:
  • Най-лесният за обслужване каяк с педали. Съвсем спокойно дори слабичък сам човек си го подмята и носи насам натам. Ергономията на дръжките е много по-добра от тази на аутбека.
  • Добра плаваемост: Кокпита е издължен и лодката се държи доста по-добре от оутбека, особено в морето.
  • Маневреност – Макар и да отстъпва на Outback по този показател Revolution 13 доста маневрена лодка, която съвсем спокойно позволява нужните корекции да се случват безпроблемно.
Минуси:
  • Ограничено място, особено в бордовете няма място за почти нищо.
  • По малка товароносимост в сравнение с оутбека,
  • Стабилност, макар и учудващо стабилна лодка, все пак издължения кокпит е фактор, който особено за по-тежките каякари, може да направи лодката по-нестабилна сравнение с моделите с широк корпус.


Pro Angler
Ако обичате комфорта и ще ловите основно в сладка вода, това е един добър вариант.
Плюсове:
  • Комфорт – Ако има нещо с , което Pro Аngler превъзхожда всички останали, това е комфорта. Седалката е като трон, място има за всичко… царска работа. Това е по-скоро лодка, отколкото каяк.
  • Дизайн – визията на Pro Аngler е като на малък риболовен космически кораб. Всичко изглежда много High Tech и определено впечатлява хората на пръв, а и не само на пръв поглед.
Минуси:
  • Висок център на тежестта: Това не е фатално ако сте по-лекичък, но за хората над 90кг. особено в морето, стабилността е компрометирана.
  • Тегло – Доста по тежък и неудобен за обслужване от сам човек сравнение с Outback и Revolution.
  • Маневреност – Самата концепция на кокпита, прави управлението малко по-тегаво. Реакцията на лодката след задаване на посоката е малко мудна особено ако има вълни.

Adventure Island


Тук нещата стават дебели и то не само заради високата цената. Ако вашата любима дисциплина е морски тролинг това е вашата лодка.


Плюсове:
  • Вятърът влиза в играта, ветроходните качества на лодката са изключителни, като особено ме впечатлява възможността на лодката да катери срещу вятъра. Дистанцията, която можете да покриете с подобна лодка е огромна. Реално 50км за един ден е абсолютно постижимо. Платното се обслужва лесно и за няколко часа ще се чувствате като у дома си. Особено в морето това е много важно. Често местата за риболов за отдалечени от брега а Adventure Island прави този проблем, много по-лесно преодолим.
  • Стабилност – Ако успеете да обърнете тримаран, значи сте наистина талантлив екстремист. Съвсем спокойно можете да си седите прав на лодката като Капитан Спароу.
  • Товароносимост – можете да се накичите като бежанци на тримарана, особено ако имате мрежите като аксесоар.
  • Удоволствие от мореплаването. Въпреки, че говорим за каяци за риболов, това е нещо, което не може да не отбележа. Усещането да пориш водата със силата на вятъра е нещо, което може да разбере само този, който го е изпитал.
Минуси:
  • Сравнително труден за обслужване от сам човек. Не, че е невъзможно, особено с правилните аксесоари, но все пак теглото на лодката е на лимита, за да може сам човек да се справя, особено на по-предизвикателни терени. Ако излетите са ви предимно еднодневни, определено се замислете за цялата хамалогия, която съпровожда товаренето разтоварването и пускането на вода на тримарана.
  • Маневреност – Особено при вятър, позиционирането на една точка с Аадвенчъра е сложна задача. Наличието на поплавъците, леко затруднява вертикалния риболов, но с правилната техника това е преодолимо.
  • Забравете да излезете сух от каяка, особено ако има приличен вятър. Въпреки, че в новият модел е работено много по въпроса, лодката е сравнително мокра и особено през зимата, това изисква добра екипировка, за да не треперим в морето.
  • Висока цена (това вероятно важи за всички модели на Hobie)


Заключение:
Както обикновено, няма идеален вариант, който да покрива всичките ни изисквания на максимум. Ако за Outback и Revolution можем да кажем, че са сравнително заменими и там разликите са малки, то при Adventure Island вече концепцията е коренна различна, Pro Angler пък е „каяк“, който за мен не е подходящ за морето и неговото предназначение е основно в затворените водоеми, за хора, които в името на комфорта за готови на някой компромиси ;)! За вертикален риболов и сладка вода бих препоръчал Outback или Revolution, като за хората над 90 кг, както и за начинаещите каякари, по-добре Outback. За морски тролинг, ветроходство и туризъм Adventure Island, има леки недостатъци при вертикален риболов, но са преодолими. Определено смятам, че за сладка вода Adventure Island е overkill, силата на тази лодка е в морето. В крайна сметка с всяка една от тези лодки, можете да правите всичко, въпросът е какво е приоритет.


Няма коментари:

Публикуване на коментар