вторник, 24 март 2015 г.

Гребло vs педали.

Наскоро се разрази поредният flame war на тема "педалите са най-великият начин за задвижване на каяк". Тъй като изобщо не обичам кръстоносните походи на тема Intel vs AMD или Windows vs Mac vs Linux, искам да споделя малко опит по въпроса.
Някога отдавна, в една далечна галактика се качих за първи път в sit in каяк и се замислих за приложението му в риболова. Определено нещата там хич не ми бяха лесни и тази идея отиде на заден план до момента в който не се появиха SOT каяците. Тогава си казах - ха, тази лодка перфектно ми пасва. Няколко години след като си купих първият си SOT каяк, почна да ми влиза сол под кожата и открих че греблата не са най-ефикасният начин да буташ лодката си в морето. Първо че морето е малко по-голямо от стандартните гьолове в които влизам с каяка, второ че за да закачиш рибка на тролинг ти трябва малко по-висока скорост от колкото може да се вдигне на гребла за по-продължителен период от време. Тогава си взех каяк с платно и педали, за което не съм съжалил нито за момент. Но си запазих и старият каяк, което също се оказа много правилно решение.
Какво да изберем, когато става дума за каяк? Педали или гребла? Лично моето мнение е - и двете. И двата метода на задвижване имат своите предимства и недостатъци. Огромният плюс на педалите - задвижват се с крака. Никой не може да отрече факта че четириглавият мускул е най-силният мускул в човешкото тяло. Това ни дава много по-голям обсег, по-малко умора и съответно повече време за риболов. Къде са недостатъците тогава?
На първо място - това са самите педали, които стърчат под каяка. Най-силният риболов, който съм правил в България напоследък е на река Огоста, където посмъртно не бих се набутал с педали, защото много, много бързо ще ги счупя. Също така, в делтата на Дунав ни се налагаше да минаваме през достатъчно плитки и обрасли места, където последният път педалите ми изиграха лоша шега. Докато другарчетата ми спокойно си гребяха през лиманите, аз през 20 метра спирах и псувайки свалях треволяците, накачени по педалите.
Второто неудобство идва от управлението с ръце. Едно от любимите ми забавления по българските язовири е да се пусна покрай някой бряг и да облавям територията под крайбрежните храсталаци с воблерчета или мухарка. С годините придобих опит и вече на инстинктивно ниво използвам вятърът и течението да се нося успоредно на точно определена дистанция от брега, замятайки под всеки храст. С хобито, този момент липсва, тъй като се налагат постоянни корекции с руля, което значително намалява удоволствието от риболова.
На трето място бих сложил самите педали, или по-скоро дупката в кокпита пред теб. Когато ловя от Малибу-то, това място ми е запълнено с кутии с примамки, извадени примамки и един куп дребни боклуци, които винаги трябва да са ти под ръка. Конкретно в моето хоби този номер няма как да стане, защото първо че място за такива неща няма, а второ формата на корпуса е много удобна за това разни дреболии да изпадат през дупката на педалите. Сигурно на Pro Angler-a не е така, но не притежавам такъв каяк и не мога да кажа нищо по въпроса.
До тука, както забелязвате, минусите засягат най-вече един тип риболов - риболова с изкуствени примамки от ръка в малки и средни водоеми, както и в средноголеми реки. Това са местата, заради които съм запазил старото Малибу.
Ако говорим за морето, еднозначно, без изобщо да се замислям, избирам Хобито. Ако говорим за язовири от типа на Жребчево, избора ми е по-скоро за педали. В делтата на Дунав съм бил с три различни лодки и трите си имаха своите предимства и недостатъци. Първата лодка беше тромава, но носеше много багаж. Наистина, багажа може да се редуцира, но за сметка на комфорта по време на едноседмично къмпингуване. Втората лодка беше около 2 пъти по-бърза, но носеше по-малко багаж. Оцеляхме някак си и се разходихме много добре. Когато отидох с Хобито, успях да натоваря половината апартамент и да си перкам без никакви проблеми, но постоянно бях на нокти за това дали няма да нацеля някой дънер в каналите с течение, нямах никакъв шанс да стигна до половината лимани, които предната година ги бяхме обиколили с гребните каяци, и по едно време се оплетох във водни растения като пиле в кълчища. За там съм по-склонен да взема гребен каяк, ако ще обикалям в относително малък район, до двадесетина километра на ден, примерно или Хобито, ако ще правя обиколка на по-голям район.
За съжаление няма идеална лодка, иначе отдавна бих си я купил. Всяка лодка е подходяща за определен тип употреба.


Наслука и нека силата да бъде с вас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар