вторник, 6 януари 2015 г.

Slow jigging - техника, тактика и такъми.

Пиша този пост като бележка за бъдещето, която да ми напомня да се вслушвам в съветите на по-опитните от мен. Явно ми е писано да си настъпвам мотиките сам.
Първият такъм, който си закупих за целта беше леко неподходящ. Пръчката Tailwalk Salty Shape си беше съвсем добре, но макарата - Daiwa Ryoga Bay Jigging, беше съвсем неуместна. Защо макарата е неуместна? Нали все пак я водят точно за лайт джигинг?
Причините са две.
На първо място рьогата има относително малък retrieve rate. Което не е чак такава болка за умиране, нали се справи и лови. Но се притеснявам че при риби, които не са чак толкова полудели от глад, това може да се превърне в проблем.
На второ място дръжката на тази макара е тотално неподходяща - може да се преглътне това че е двойна, но е прекалено къса, с което се губи около 50% от играта на пилкерите.
До тук с лошото.
Плюсовете.
Бях подбрал идеалното влакно. Достатъчно тънко, за да осигури идеална игра на пилкерите и достатъчно здраво за да бори рибите.
Пръчката... В началото беше сложно. После установих че просто трябва да я оставиш да работи.
Има достатъчно клипове в интернет, които показват техниката на слоу джигинга. Най-важното, което човек трябва да усети как става е как да работи с макарата и как да оставя пръчката в края на маха да доотработва движението на пилкера. Нещото с което трябва много да се внимава е джигването при по-малки дълбочини. Тогава пръчката подмята пилкера повече в резултат на което влакното се отпуска и се премята върху въдицата. Това моментално води до оплитане излизане от ритъм, а ако в този момент удари риба, както ми се случи, до щети по пръчката. Движенията в по-плитки води трябва да са много по-плавни.
Следващият подводен камък е аванса. При този риболов пръчката не изпомпва рибата! По този начин може да се вадят риби до килограм. Пръчката работи само с примамката, с рибата работи макарата. Аванса трябва да е затегнат до край. Рьогата има около 7 kg max drag, на финала ги използвах всичките. Преди това загубих риби заради лигавият аванс, който беше настроен така че да не счупя пръчката. Рибата взима пилкера на метър два над дъното, убожда се, развива тези метри аванс за части от секундата и забива в камъните. Резултата е загубена риба и често - загубен джиг. Номера е в момента в който рибата удари да се засече с пръчката и докато рибока се чуди какво става да се дръпне с макарата колкото се може по-нагоре. Около секунда след удара рибата почва да набива надолу, но вече сме я дигнали и сме пуснали цялата пръчка отвесно. После може да се вади само с макара, ако рибата не е много голяма или да се изпомпва с цяло тяло. Предимството на мощната макара е че вади рибата бързо, което води до баротравма и рибата бързо се предава и не се мята по повърхността. Месарщина в чистият и вид, да ме прощавате. Риби до 3 кг се вдигат в каяка без никакъв проблем само за повода, но за по-големи трябва канджа или кеп. На повърхността е абсолютно задължително пръчката да се остави на сигурно място, като върхът в никакъв случай не трябва да е оплетен, а шпулата на макарата трябва да е освободена. Хваща се флуоркарбоновият повод с ръка и тогава улова се вади от водата.
Минутки за реклама и описание на такъмите с които лових.
Пръчка - Tailwalk Salty Shape C67 / 150 Спецификации Вносител
Макара - Daiwa Ryoga Bay Jigging Спецификации
Влакно Varivas Avani Jigging 1.5 Спецификации Вносител
Пилкери - xesta afterburner, shimano butterfly
Куки - Owner C'Ultiva light jigging.
Assist rope, халки, солид рингове - безименни, поръчани от aliexpress.com
Бобина за връзване.
Бобината е абсолютно задължителна ако човек иска да си връзва куките сам. Може да ви учудят безименните китайски дреболийки на ключови места. При подбирането на правилният модел са учудващо качествени и в пъти по-евтини от японските. Естествено всичко трябва да се тества преди употреба в бойни условия.
За куките... От една страна тънката кука закача рибите безкомромисно. От друга страна по-лесно се отварят и се затъпяват. Няма пълно щастие, а предвид цената им, може да се купуват на едро и да се сменят след няколко извадени риби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар